Göta kanal

Göta kanal ligger i Götaland och är inte mindre än 190,5 kilometer lång. Av dessa kilometer så är 87,3 kilometer grävt och även sprängt. Denna kanal bildas med Göta älv och Trollhätte kanal och tillsammans så bildas det en vattenväg som är 390 kilometer lång. Denna vattenväg går genom Sverige från Östersjön till Kattegatt. Det finns inte mindre än 58 slussar längs vägen. Med allt detta i bagaget så blir detta en av Sveriges allra största byggnadsprojekt genom de tider som varit. Göta kanals grundare heter Baltzar Von Platen, en historisk man.

Göta kanals historia

Baltzar Von Platen är en av de få som har format vår svenska historia. Han har satt Göta kanal på kartan kan man säga. Han var en sjömilitär som blev kanalbyggaren för detta projekt. Han var en stor man som tillhörde som man brukar säga den inre kretsen. Baltzar Von Platen var aktiv inom politiken och stod kungamakten väldigt nära.

Men det var egentligen inte med Baltzar Von Platen som idén till en lång kanal genom Sverige tog fart. Idén kom till 300 år tidigare och då var det en biskop Brask som bodde i Linköping som kom med planer på att bygga denna kanal, men han stötte på flera hinder och det dröjde alltså 300 år innan nästa man tog över.

Av tidningen Byggindustri så valdes Göta kanal år 2000 till århundradets svenska byggnadsverk och det var det svenska folket som röstade fram det. Göta kanal är ett historiskt byggnadsverk som måste bevaras.

Den 26 september 1832 så invigdes Göta kanal. Vår då svenska kung var närvarande. Det som var tragiskt denna dag var att Baltzar Von Platen inte kunde närvara då han dog tre år tidigare.

Övriga fakta om Göta Kanal

Som ni har förstått så var det Baltzar Von Platen som förde sin dröm till verklighet och grundade Göta Kanal. Byggarbetet började 1810 och avslutades 1832. Det tog alltså 22 år att bli klar med bygget av denna kanal. Kostnaderna hamnade på nio miljoner kronor. Det var dåtida värdet på pengarna. Det betyder att värdet 1995 då skulle det motsvara cirka 12,3 miljarder kronor. Det behövdes en del personal för att kunna bygga denna kanal. Cirka 58 000 soldater deltog i detta stora arbete. En arbetsdag bestod av 12 timmar.

En oförglömlig semester

Tar man en tur med båt i denna kanal så får man se många vackra platser och man får uppleva en unik båtsemester. Vilket resulterar i ett minne för livet. Miljön är otroligt vacker och att göra en sådan här resa är det kanske inte alltid man gör. En kamera är bra att ha till hands. Ska man göra en tur på Göta kanal så är ett tips att läsa på om kanalens historia först. Ju mer man vet desto roligare blir det.

Att läsa om Baltzar Von Platen är bara pricken över i:et för han var en mycket intressant herre som gjorde mycket för Sverige. Han är en historisk man som lever länge genom historien.