Jönköping och Gränna – småländska Vättern

Denna fina stad är en centralort i kommunen. Den räknas som den 9:e största stad i Sverige. I kommunen bor det runt 136 100 invånare och av dem så bor det omkring 93 800 i själva Jönköping. Staden ligger längs den i södra sidan av Vättern. Här råder det mycket strandliv och mycket stadspuls samt många fina och mysiga naturupplevelser. Härifrån går det tre kanaler som mynnar ut till tre fina sjöar.

Jönköping har en hel del att erbjuda sina boende och turister. Förutom fina restauranger, pubar, shopping så finns det lite annat att se och uppleva. De anordnar loppis, marknader och julskyltning som är värda att besöka. De har flertalet konsthallar och museum som man bara måste besöka om man är intresserad av det.

Utflykter och turistmål

Förutom att ligga på stranden och sola eller känna av pulsen i stan så finns det mycket annat att göra i denna stad. Här finns många fina kulturskatter som bara väntar på att bli upptäckt av dig. Gränna är ett annat turistmål som är mycket populärt. Att hamna på deras små gator med små butiker som erbjuder dig som en kund en äkta polkagris är ett minnesfullt ögonblick.

Man kan ta färjan ut till Visingsö och ta del av historiska sevärdheter där. Här finns borgruiner, ekskogar och stigar som man kan ta en promenad på. Jönköping bjuder på så mycket historia så bara ett besök hit lär dig en hel del. Känna kullerstenen under sina fötter och få se denna vackra trähusidyll är en fröjd för ögat.

Gränna

Denna ort är nog många barns favorit. Det är ju här som de äkta polkagrisarna bakas. Allting började 1859 av en mamma som hette Amalia Erikson. Hon startade det första bageriet i Gränna och det gjorde hon för att hon skulle kunna försörja sig själv och sin dotter. De första polkagrisarna var från allra första början små pluttar men blev sedan lite längre och till sist så blev det stänger som hon kallade för polkagrisar. Denna polkagris kom att bli mycket populärt och numera så är det en av de allra populäraste souvenirer man kan köpa idag. Amalia var länge den enda som gjorde dessa polkagrisar men idag kan man finna ett dussintal som tillverkar dessa söta souvenirer. På sina ställen kan man se när de bakar stängerna. De kokar, knådar, drar och vrids om. På vissa bagerier får du även själv testa på och baka. Oavsett i vilket bageri du kommer till idag i Gränna så går alla i Amalias fotspår. När det gäller den traditionella och klassiska modellen av polkagris den rödvita, det blandas vatten, socker och ättika som sedan kokas upp till 150 grader. När man har bakat klart så kan man ta sig en tur till golfbanan och koppla av lite med denna rogivande och underhållande sporten.

Mycket för alla

Jönköping har mycket att erbjuda alla. Här finns mycket både ung och gammal, pojke och flicka, män och kvinnor. En tur till Jönköping ger besökarna ett minne för livet. Ha kameran redo.