Vadstena stad

I Östergötland ligger det en tätort där turismen är väldigt stor och den tätorten heter Vadstena. Det är en vacker tätort med sina smala gator på sina ställen och de äldre byggnaderna som är en fröjd för ögat. Vadstena ligger inte så långt ifrån Motala. Det är endast 16 kilometer därifrån till Vadstena. Själva bebyggelsen på Vadstena har en karaktär som är lite av en utpräglad ålderdom kan man säga. Det härstammar inte bara från medeltiden utan även från 1700 och 1800-talet.

Lite om Vadstenas historia

Vadstena bjuder på en hel del spännande och intressant historia. Under vikingatiden så fanns det ett maktcentrum som låg i Aska härad och i närheten här har två gravar från vikingatiden undersökts. År 2013 så fann två stycken arkeologer något som kallas för Långhuset som idag med andra ord sägs vara från nordisk forntid. Långhuset är alltså en typ av en byggnad som ser ut på ett visst sätt. Sådana här Långhus kan man se på några olika ställen i Sverige.

Heliga Birgitta Birgersdotter

Denna kvinna är mera känd som Heliga Birgitta. Hon föddes som det tros i Finsta i Uppland runt år 1303. Heliga Birgitta var inte bara en författare och teolog utan hon var också en svensk katolskpredikant. Enligt den romerska katolska kyrkan så är Heliga Birgitta utnämnd till en av tre helgon. Genom sin mor så är hon släkt med vår svenska kungafamilj.

Heliga Birgitta bodde i Rom och i samma byggnad där hon levde finns idag ett kloster, en kyrka och ett gästhem. Denna kvinna dog i rom den 23 juli 1373 och blev alltså runt 70 år gammal. Hennes kvarlevor finns idag i Vadstena klosterkyrka.

Vad kan man göra i Vadstena?

Förutom att besöka klostret så finns det en hel del att göra i Vadstena. Utmed Vättern vid Ormbergs norra fot ligger Borghamn. Här finner man en hel del som man kan göra. Museum för dom som är intresserade av det. Fiskmuseumet skatemuseumet finns att beskåda. Loppisbutik och en liten handelsbutik kan du även passa på att besöka.

Vadstena bjuder på en mycket fin och vacker natur. Cykelvägar och matställen som har mycket god mat att förtära. Det finns guidningar och olika evenemang som man kan njuta av. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Här finns gamla byvägar som man kan ta en promenad i eller så kan man ta en cykeltur därigenom. Oavsett vad du väljer så blir det en upplevelse som man länge kommer att minnas.