Vättern – andra största insjön i Sverige

I södra Sverige ligger Vättern, en rätt så långsmal men djup insjö. Namnet Vättern har den fått av betydelsen vilket är vatten. Med en yta på 1893 kvadratmeter och en volym på 77,6 kubik kilometer så blir denna insjö Sveriges näst största. Räknar man hela Europas så blir det den sjätte största. Från storleken sedd så påminner Vättern om Atlantkusten vilket innebär att klimattypen är densamma i stort sett. Värmande på vintertid och avkylande på sommartid.

Under vintertiden så är det mycket snö runt sjön och mycket nederbörd samlas. När det gäller sommaren så är det något svalare på grund av den avkylande effekten.

Det är inte ofta det förekommer men här i Vättern så får man fiska kräftor utan tillstånd. Man ska stå 300 meter från stranden och det gäller alla. Allmänhetens kräftfiske kallas det för och i Sverige så är det enbart här detta förekommer.

Vad finns det att fiska här?

I Vättern får man utan tillstånd att fiska kräftor om man befinner sig 300 meter från stranden men då ska det vara på allmänt vatten. Detta heter Allmänhetens kräftfiske och kan vara bra att veta. Det är enbart i detta vatten i hela Sverige där detta är tillåtet.

I denna stora och djupa sjö så rymmer det en hel del fiskar av olika arter. Den mest kända fisken här är den som kallas för vätter-rödingen och som är så kallat en relik från istiden. Dock så har arten minskat drastiskt sedan 1950-talet.

Oavsett om du är en sportfiskare eller bara fiskar för att du tycker det är roligt så kan man få gädda, lake, abborre, öring, lax, gös, harr och signalkräfta här.

Städer runt Vättern

Först ut har vi Jönköping som bjuder på vackra stadsdelar och parker. Denna stad är den nionde största staden i Sverige. Jönköping har två sjöar i mindre skala som ligger vid den södra stranden på Vättern. De heter Munksjön och Rocksjön.

Motala ligger vid den berömda kanalen Göta kanal. Detta är den tredje största staden i Östergötland. Detta är en sjöstad som är väldigt känd. Här finner man vacker natur och intressant historia.Askersund är en liten tätort som tillhör Örebro län. I själva tätorten så är det cirka 3900 invånare. Här finner man olika träbebyggelse samt två fina kyrkor som många turister besöker. Strax utanför staden så finner man Husabergsudde där man kan bada och hyra in sig på camping.

Vid västra stranden på Vättern så finner man en tätort som heter Hjo. Utmed stranden på Vättern så finns det en stadspark som har ett Vätternakvarium. Denna park tog bildades i slutet på 1800-talet. Detta är ett ställe som är värt att beska. I själva stadsparken så finns det en skulptur som är gjord av trä. Den föreställer en svensk kung vid namn Erik Eriksson. Mera känd som Erik läspe och halte.

Polkagrisarnas stad Gränna är en vacker tätort som ligger i Jönköpings kommun. Här finner man små butiker och många sevärdheter som man bara måste besöka när man är här. Gränna ligger vid Vätterns östra sida. Man kan se Visingsö härifrån.