Visingsö – ön mitt i Vättern

Det finns en legend som säger att det har funnits en jätte. Han hette Jätten Vist och det sägs att han och hans fru var och festade i Västergötland och skulle ta sig tillbaka till Småland när det hela hände. Han ska enligt legenden tagit tag i en tuva och kastat den i sjön för att hans fru skulle kunna sätta sin fot på den. Hon kunde inte ta lika långa kliv som sin man. Denna tuva blev ön Visingsö.

Visingsö är en ö som även är Vätterns största ö. Den är den 33:e största i hela Sverige. Arean på ön är på 25 kvadratkilometer. Längden på ön är cirka 14 kilometer är bredden är på 3 kilometer. År 2011 så bodde det omkring 730 invånare här.

Visingsö ligger 6 kilometer väster om Gränna och 30 kilometer norr om Jönköping. För att ta sig ut till ön så måste man åka en färja och det finns färjförbindelser. Visingsöleden kallas den för.

Turismen blomstrar här

Det finns en hel del att upptäcka på denna ö. Det har hittats gravar från både bronsåldern och stenåldern. Ett miniatyrsvärd hittades faktiskt i en bronsåldersgrav vid ett tillfälle. Några fann ett stort fält med gravar från bland annat förromersk järnålder. Dock så har de bara hittat en del brända ben som är komna från människor och en hel del obrända djur. Många av dem var fåglar.

Många åker hit bara för att ta del av historien. Gravar och ruiner tycks vara en turistattraktion för många. Näs slott är det många som vill se. Det har ju spelat en stor roll i vår svenska historia. Denna ruin blev ett kungaresidens under 1100-talet. Näs slott blev det första riksborg i Sverige. Kung Birger Magnusson pantsatte dock denna borg till Danmark år 1318.

Något som är mest känt här är öns remmarlagsvagnar. En sådan vagn är en åkvagn som dras av hästar. På vagnen finns det två rader med bänkar med ryggstöd som sitter i mitten av kärran. Dessa bänkar sitter på längden och det är här som passagerarna sitter på. Dessa vagnar används när turisterna guidas på ön. En tur som är den allra vanligast här är den som går upp till Kumlaby kyrka. Denna tur tar ungefär en timme att åka. När man väl är framme vid kyrkan så får man gå av och titta runt där en stund. Denna tur är mycket populär vilket förmodligen beror på vad turen har att erbjuda i fornminnen och ekskogar.

Skulpturen Jätten vist

Calle Örnemark har gjort många fina verk med rivningstimmer. Ett av de mest kända är Jätten Vist. Denna skulptur med Jätten Vist med sin tuva finns att beskåda i Huskvarna. Statyn har funnits där sedan 1969 och den hann återställas månader innan konstnären Calle Örnemark dog år 2015.

Boende på Visingsö

Vill man komma hit till ön och utforska vad den har att ge så finns det en del boende man kan välja mellan. Det finns stugor och vandrarhem man kan hyra in sig på. Många hyr ut sina stugor privat här men det finns även hotell som har självhushåll. Det finns gott om sevärdheter, boenden och äventyr att upptäcka.